napísal/a Rasta, počet videní: 548
Dortíky na špejli neboli cake pops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to. Zkuste je připravit z potravin značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“, a uvidíte ten rozdíl.
NA KORPUS | |
140 g | hladké mouky |
50 g | mletých mandlí |
100 g | krupicového cukru |
2 lžičky | kypřícího prášku do perníku |
1 ks | vanilkového cukru |
4 lžičky | skořice |
2 ks | vejce |
100 g | rozpuštěného másla |
120 ml | mléka |
50 ml | rumu + 3 lžíce rumu navíc |
NA KRÉM | |
250 g | plnotučného tvarohu ve vaničce |
1 lžička | citronové kůry + skořice |
1 ks | vanilkového cukru |
NA ZDOBENÍ | |
400 g | čokolády (bílé, mléčné nebo hořké) |
špejle nebo tyčky na lízátka | |
jedlé dekorace |
Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.
Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké. Kuličky nechte vychladit v lednici.
Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.