Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Křupavý toustový chléb

napísal/a , počet videní: 340

Pokud jste chtěli vyzkoušet, jaké to je, upéct si vlastní domácí chléb, tak tohle je skvělý způsob, odkud začít. Všechny potřebné suroviny budete mít určitě doma po ruce. Nejdůležitější ingrediencí je máslo a mouka, proto použijte kvalitní, nejlépe označené Klasa.

Potrebujeme
270 ghladké mouky + na podsypání
30 grozpuštěného másla + máslo na vymazání formy
120 mlmléka
40 mlvody
20 gcukru
2 ks1 vejce + 1 na potření
7 gsoli
3 gsušeného droždí
12 porcií 90 minút prípravy 30 minút varenia / pečenia

Postup

V míse smíchejte všechny suché ingredience.

V druhé nádobě vyšlehejte vejce s vlažným mlékem a máslem.

Spojte obě části a vypracujte vláčné těsto.

Těsto překryjte potravinovou fólií a nechte cca hodinu kynout na teplém místě.

Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části. A z každé vyválejte placku o délce formy.

Placky stočte jako závin do válečků a poté je vedle sebe vložte do máslem vymazané formy.

Těsto ve formě nechte ještě 30 min až hodinu kynout a poté ho potřete rozšlehaným vejcem.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.

Upečený toustový chléb vyklopte z formy a při pokojové teplotě nechte vystydnout na mřížce na chladnutí.




Komentáre